Parametrii de calitate ai apei potabile

Pentru cei care sunt interesati de calitatea apei potabile si de  legile unde se prevad concentratiile maxime admise am incercat sa fac un rezumat cat mai scurt. Daca e nevoie mai revin cu completari

Caliatea apei potabile este legiferata de doua legi:
1. Legea nr. 458 din 08/07/2002 privind calitatea apei potabile
2. Legea nr. 311 din 28 iunie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile

In aceste 2 legi gasim urmatoarele definitii:

APA potabila = apa destinata consumului uman, dupa cum urmeaza:
a) orice tip de apa in stare naturala sau dupa tratare, folosita pentru baut, la prepararea hranei,ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei si indiferent daca este furnizata prin retea de distributie, din rezervor sau este distribuita in sticle ori in alte recipiente;
b) toate tipurile de apa folosita ca sursa in industria alimentara pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substantelor destinate consumului uman.
c) apa provenind din surse locale, precum fantani, izvoare etc., folosita pentru baut, gatit sau in alte scopuri casnice.

Apa potabila trebuie sa fie sanogena si curata, indeplinind urmatoarele conditii:
a) sa fie lipsita de microorganisme, paraziti sau substante care, prin numar sau concentratie, pot constitui un pericol potential pentru sanatatea umana;
b) sa intruneasca cerintele minime prevazute in lege.

Calitatea apei potabile este corespunzatoare cand valorile stabilite pentru parametri sunt in conformitate cu valorile amxime admise de lege, in urmatoarele puncte de prelevare a probelor:
a) la robinetul consumatorului si la punctul de intrare in cladire, in cazul apei potabile furnizate prin reteaua de distributie;
b) la punctul de curgere a apei din cisterna, in cazul apei potabile furnizate in acest mod;
c) in punctul in care apa se pune in sticle sau in alte recipiente, in cazul apei potabile imbuteliate;
d) in punctul din care apa este preluata in procesul de productie, in cazul apei utilizate in industria alimentara.

Parametrii de calitate ai apei potabile sunt microbiologici, chimici si indicatori. Mai jos aveti concentratii maxime admise cinform celor 2 legi.

Parametrii microbiologici

Parametru Valoare admisa Parametru Valoare admisa
Escherichia coli (E.coli) 0 unitati/100ml Enterococi 0 unitati/100ml

 

Parametrii microbiologici pentru apa comercializata in sticle sau alte recipiente

Parametru Valoare admisa Parametru Valoare admisa
Escherichia coli (E.coli) 0 unitati/250ml Pseudomonas aeruginosa 0 unitati/250ml
Enterococi 0 unitati/250ml Numar de colonii la 22 oC 100 unitati/1 ml
Numar de colonii la 37 oC 20 unitati/1 ml

 

Parametrii chimici

Parametru Valoare admisa Parametru Valoare admisa
Acrilamida 0,1 microg/l Cupru 0,1 mg/l
Arsen 10 microg/l Dicloretan 3,0 microg/l
Benzen 1,0 microg/l Epiclorhidrina 0,1 microg/l
Benz(a)piren 0,01 microg/l Fluor 1,2 mg/l
Bor 1,0 microg/l Mercur 1,0 microg/l
Bromati 10 microg/l Nichel 20 microg/l
Cadmiu 5 microg/l Nitrati 50 mg/l
Clorura de vinil 0,50 microg/l Nitriti 0,50 mg/l
Cianuri totale 50 microg/l Plumb 10 microg/l
Cianuri libere 10 microg/l Seleniu 10 microg/l
Crom total 50 microg/l Stibiu 5 microg/l
Tetracloretan si Tricloretena (suma concentratiilor compusilor specificati) 10 microg/l Hidrocarburi policiclice aromatice: benzo(b)fluorantren, benzo(k)fluorantren, benzo(ghi)perilen, indeno(1,2,3-cd) piren 0,1 microg/l
Pesticide pe clasa aldrin, dieldrin, heptaclor si heptaclor epoxid 0,1 microg/l Pesticide Total 0,5 microg/l
Trihalometani Total (suma concentratiilor compusilor specificati) 100 microg/l

 

Parametrii indicatori

Parametru Valoare admisa Parametru Valoare admisa
Aluminiu 200 microg/l Sulfuri si hidrogen sulfurat 100 microg/l
Amoniu 0,5 mg/l Turbiditate 5 UNT
Bacterii coliforme 0 numar/100 ml Oxidabilitate 5 mg O/l
Carbon organic total Nici o modificare anormala pH Intre 6,5 si 9,5
Cloruri 250 mg/l Sodiu 200 mg/l
Clostridium perfringens 0 unitati/100 ml Sulfat 250 mg/l
Clor rezidual liber 0,5 mg/l la intrare in retea 0,25 mg/l la capatul retelei Gust Acceptabila consumatorilor si fara nici o modificare anormala
Conductivitate 2500 microS/cm la 20C Numar de colonii la 22 grade C Nici o modificare anorrmala
Culoare Acceptabila consumatorilor si fara nici o modificare anormala Miros Acceptabila consumatorilor si fara nici o modificare anormala
Duritate totala Minim 5 grade germane Activitatea alfa globala 0,1 Bq/l
Fier 200 microg/l Doza efectiva totala de referinta 0,10 mSv/an
Mangan 50 microg/l Activitatea beta globala 1 Bq/l
Zinc 5000 microg/l Tritiu 100 Bq/l

Posturi similare:

61 Responses to Parametrii de calitate ai apei potabile

  1. dana says:

    pt. Sanda cu aproximatie preturile pentru anumiti indicatori conform ordinului MS 208 din 2012

    – pt cei miocrobiologici (NTG, Bacterii coliforme,..) aproximativ 80 RON
    – pt cei chimici
    pH 10
    Turbiditate 10
    Conductivitate 10
    Amoniac 25
    Nitriti 25
    Cloruri 30
    Substante organice oxidabile – CCOMn 25
    Alcalinitate, aciditate 20
    Nitriti 25
    Nitrati 35
    Duritate temporara, permanenta si totala 25
    Astea le-am scos eu in fuga, poti sa vezi si alti parametri din acest ordin, depinde si de DSP ce indicatori face. Am vazut ca sunt care recomanda pt o apa de fantana un minim de indicatori (oxidabilitate, amoniu, nitriti, nitrati, duritate)ma refer la cei chimici, cei microbiologici se facc toti din cate stiu eu.
    Informatia cea mai sigura o obtii de la DSP judetean de unde esti, am vazut ca mai au si pagini web.

  2. Dan says:

    Buna ziua,as dori sa aflu daca o apa de arteziana care contine la analize amoniac 0,55 mg/l este potabila stiind ca examenul microbiologic a iesit 0 iar daca nu ce s-ar putea face in acest sens?Multumesc.

  3. nicoleta says:

    Buna ziua,

    In urma analizei apei din put/12 m adancime,au rezultat:
    -bacterii coliforme -escherichia coli 15 ufc/100 ml
    -nitrati 31 mg/l
    -fier 110 ug/l
    -duritate 22,78 grade germane

    Inteleg ca trebuie sa instalam un dedurizator, dar pentru eliminarea bacteriilor de escherichia coli ce solutie exista ?
    Multumesc.

  4. Popa Ovidiu says:

    Aveti 2 posibilitati:

    1 Filtrele cu UV care sunt in genereal eficiente. Cel mai bine ar fi sa intrebati un producator de filtre UV daca e posibil.

    2 Pastile de cloramina, unde din nou trebuie sa respectati modul de folosire descris de producator sau importator.

  5. marian says:

    Vad tot mai multi bucuresteni preocupati de calitatea apei asa-zis potabile si care sunt mintiti zilnic.Va spun ca este o mare pacaleala si sustin asta cu urmatoarele argumente:

    -In rimul rand tevile prin care se transporta apa catre bucuresteni sunt foarte vechi si ma refer aici la asa zisele apeducte de sub bulevardele principale care sunt incarcate de pamant si alte impuritati grosiere,rugina,etc.Mai apoi ,apa e varza calitativ are foarte multe metale grele este prost filtrata,mai ales ca regia Apa Nova are manageriat frantuzesc si li se rupe alora de sanatatea romanilor.
    -Dar ce e cel mai grav,cel putin asa consider eu ,dar si alte persoane de specialitate cu care am mai discutat,este faptul ca s-a permis constructia de cladiri civile chiar langa gardul Apei Nova,care sunt destul de inalte cca.15m,de fapt niste blocuri cu 2 etaje plus mansarda,foarte aproape de decantoarele in care ,vezi Doamne se filtreaza apa bucurestenilor ca acestia sa fie sanatosi si frumosi.Ei bine,e teapa,deoarece intr-o zona considerata candva tabu de catre fostul regim de dinainte de ’89 si care beneficia de paza militarizata,acum se poate construi si chiar arunca cu diverse obiecte in apa bucurestenilor.
    Puteti vedea si singuri aceasta grozavie,venind pana la Sediul Apa Nova din Rosu,chiar la intersectia Drumul Bacriului cu canalul colector au rasarit vreo 12 bloace,de unde am vazut personal (eu locuind peste canal cum se zice aici,in sectorul 6 si fiind unul din preafericitii care primeste apa curenta)cum se arunca cu oua,da Domnule cu oua catre decantoarele Apa Nova care sunt periculos de aproape de unele dintre aceste blocuri.Este inadmisibil cum autoritatile locale din Chiajna si fostul regim Boc si Udrea au dat cu atat de multa usurinta autorizatii de constructie,ba mai mult coruptii din consiliul de administratie al Apei Nova au aprobat persoanelor din spatele acestei afaceri sa se intepe in apeductul principal care alimenteaza Bucurestiul,ma rog unul dintre acestea ca sunt cateva si chiar sa foloseasca ,canalul colector (ala artificial care se varsa in Dambovita),pt a fi folosit ca si canal de evacuare pt toate apele uzate care se scurg dinspre blocuri catre acesta.Deci toate fecalele,urina ,apa cu care se spala acei locatari acolo se duce,iar eu nu cred ca asta e tocmai legal.E totul facut la mica intelegere.Bine ,daca intrebi toti cei implicati sustin sus si tare ca nu e nimic adevarat,ca au toate actele in regula,etc.Si atunci de ce au tras pe sest o teava pe sub drumul principal care se varsa in canalul colector,cand stim cu totii cat de greu se obtin astfel de autorizatii in special de la Garda de Mediu,organism care pe aici prin zona e invizibil.
    Daca la asta adaugam praful de ciment sau chiar praful simplu si gunoaiele ridicate zilnic de catre zecile de utilaje care se vantura prin zona,ba poate si flegmele muncitorilor de pe schelele cladirii aflate in constructie ,avem un tablou minunat al lipsei de respect pt sanatatea bucurestenilor.Si acest fenomen devine si mai periculos atunci cand bate vantul catre vest ,adica direct spre decantoare.Cel mai frumos e cand se da foc la gunoiul rezultat de pe santierul veseliei si tot fumul rezultat de la plastice topite si cauciuc o ia in partea aceea ,de unde soseste rece,proaspata si dezinfectata apa noastra cea de toate zilele.Doamne-fereste.
    Poate acum cand s-a mai schimbat cate ceva in politica ,se va gasi cineva cu suficienta moralitate printre noile autoritati sa ia masuri impotriva acestui grav atentat la sanatatea bucurestenilor.
    Dupa umila mea parere nu ar fi trebuit sa se permita apropierea la mai mult de 100 de m de gardul Apei Nova,ca nu e buna aceasta apropiere,cine stie ce nebun se trezeste intr-o zi si nu se rezuma doar la oua ,scuipati si praf.

  6. violeta77 says:

    ce normativ reglementeaza temperatura apei potabile furnizate intr-o retea publica si care sunt limitele admise

  7. violeta77 says:

    Va rog sa-mi spuneti ce normativ reglementeaza valorile de temperatura a apei potabile furnizate intr-o retea publica si care sunt acestea.
    Multumesc mult!

  8. Popa Ovidiu says:

    Legea 458 nu reglementeaza temperatura maxima sau minima a apei potabile. Normal ar trbui sa fie pana in 15 grade celsius.

  9. Maria Pauna says:

    Pt nicoleta: Pot sa va prezint solutia pe care am gasit-o eu pt a avea apa microbiologic pura. Daca doriti, sunati-ma la tel 0744655978.

  10. Lucian Niculae says:

    Cum se poate reduce duritatea totala a apei ? (De la 19,63 la 5).

  11. […] într-o oală încăpătoare, acoperind-o cu apă (având toate caracteristicile de potabilitate conform legislației în vigoare). Înmuierea a durat de la ora 18:00, ziua Z, până la ora 10:00, ziua (Z + 1), adică 16 ore (nu […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>