Mirosul in vecinatatea fermelor de pasari

Mirosul neplacut perceput in vecinatatea fermelor de pasari este cauzat de o mixtura de compusi chimici provenind din surse diferite. Caracterul, intensitatea, frecventa sau durata sunt factorii care influenteaza perceptia acestuia si gradul de disconfort produs. Desi in mod normal mirosul neplacut nu duce la efecte directe asupra starii de sanatate, disconfortul si stresul indus de prezenta acestuia poate provoca manifestari precum dureri de cap sau stari de greata.

Fiecare persoana percepe in mod diferit mirosul. unele persoane pot fi extrem de deranjate de un miros pe care altii insa nu par sa-l perceapa ca neplacut. Raspunsul individual depinde de cinci factori: frecventa, intensitate sau concentratie, durata, ofensivitate si localizare.

Frecventa expunerii la un miros neplacut influenteaza gradul de disconfort perceput, si este influentata de factori precum sursa generatoare si caracteristicile acesteia, directia predominanta a vantului, locatia si topografia zonei in care se afla sursa.

Intensitatea este o masura a concentratiei mirosului respectiv. Cresterea intensitatii mirosului conduce la cresterea gradului de disconfort perceput. Chiar si un miros perceput initial ca placut, poate deveni dezagreabil si deranjant doar prin cresterea intensitatii lui. Intensitatea mirosului poate fi controlata prin scaderea ratei de generare si de eliberare in mediu, reducerea concentratiei prin masuri adresate sursei de producere si prin plasarea surselor la distanta de comunitatile umane.

Durata este reprezentata de intervalul de timp in care o persoana este expusa la mirosul neplacut. Durata impreuna cu frecventa caracterizeaza expunerea. Durata expunerii este influentata de tipul de sursa, amplasarea ei si conditiile de mediu.

Ofensivitatea mirosului este un factor subiectiv strans legat de gradul de disconfort. Ofensivitatea se coreleaza cu procesul care genereaza mirosul respectiv. Intr-un anume fel va fi perceput de exemplu mirosul de paine coapta si in cu totul alt mod cel provenit de la crescatoriile de animale.

Localizarea sursei este foarte importanta. In unele zone anumite tipuri de miros pot fi mai usor acceptate decat in altele. De exemplu mirosul provenit de la crescatorii de animale este mai usor acceptat in zonele rurale decat in cele urbane.

Mirosul reprezinta si unul din factorii pentru care valoarea proprietatilor din zona scade foarte mult.

Posturi similare:

One Response to Mirosul in vecinatatea fermelor de pasari

  1. Gall Csongor says:

    Mda…imi reaminteste de un lucru prin care am trecut cand eram mai tanar si eram la facultate…in marele complex de camine pentru studenti, Hasdeu, mirosea mereu a miros de hamei…de la fabrica de bere…nu zic care, pentru ca nu facem reclama gratis nimanui, dar cred ca va dati seama despre ce vorbesc…nu era un miros neplacut, dar cumva, ironic as putea zice, acel miros se indrepta mereu catre acele camine si ne “gadilau” nasul si ne duceau cu mintea la o bere rece si buna, mai ca nu aveai chef nici de cursuri, de examene, de nimic, ci doar sa stai la terasa si sa savurezi o bere!!!
    Mirosul de la ferma de animale e alt miros…si e bine ca e in mediul rural…nu de alta, dar cum ar fi un oras napadit de miros de gainat? Ar creste disconfortul si stresul cauzat de aceasta prezenta, ca si cum nu au destule cei de la orase, corect?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>