Ce este fitoremedierea?

Sunt sigur ca multi dintre voi ati auzit de termenul de fitoremedire. Azi o sa incerc sa fac o scurta introducere, urmand ca zilele urmatoare sa revin cu noi amanunte.

Fitoremedierea se refera la bioremedierea botanica si implica utilizarea plantelor verzi pentru decontaminarea solurilor, apelor si aerului. Este o tehnologie care poate fi aplicata atat poluantilor organici cat si poluantilor anorganici (metale mai ales) prezenti in sol, apa sau aer.

Tehnicile de fitoremediere pot oferi singura cale eficienta de refacere a sutelor de mii de km2 de sol si ape poluate in urma activitatilor umane, constituind o alternativa ieftina si ecologica a metodelor fizice de remediere, distructive pentru mediu, folosite curent.

Ideea utilizarii plantelor ce acumuleaza metale, pentru inlaturarea selectiva si reciclarea metalelor aflate in exces in mediu, a fost introdusa in 1983, a castigat interes deosebit in anii 90′ si a fost examinata tot mai mult ca o tehnologie practica, putin costisitoare comparativ cu metodele clasice de inlocuire sau spalare a solurilor poluate.

Scenariul ideal pentru fitoremedierea poluantilor elementali implica extractie, translocarea cationilor toxici sau oxianionilor in tesuturile supra terane si recoltarea acestora, conversia elementelor in radacini pentru pevenirea percolarii din zona poluata.

Unii autori propun utilizarea utilizarea concomitenta a amendamentelor chimice(carbonat de calciu, fosfati, oxizi de fier si de mangan, zeloiti) si plantelor pentru transformarea contaminantilor in forme inaccesibile si stabile.

Poluantii pot fi absorbiti in plante prin cateva procese naturale biofizice si biochimice, si anume prin: absorbtie, transport, translocare, hiperacumulare si transformare.

Insa fitoremedierea solului poate fi limitată de:
-Adancimea zonei de tratare este determinată de plantele folosite in fitoremediere. In majoritatea cazurilor, acest procedeu poate fi folosit pe solurile de mică adancime.
– Concentratiile mari de substante periculoase pot fi toxice pentru plante.
– Comportă aceleaşi limite de transfer in masă ca alte biotratamente
– Uneori se poate face doar in anumite sezoane, in functie de locatii.
– Poate transfera poluantii intre medii, cum ar fi de exemplu din sol in aer.
– Nu este eficient pentru poluantii puternic absorbiti (cum ar fi PCB) şi cei absorbiti slab.
– Toxicitatea şi biodisponibilitatea produşilor de degradare nu sunt intotdeauna cunoscute.
– Produşii pot fi mobilizati in apele subterane sau bioacumulati in animale.

Avantaje si dezavantaje ale fitoremedierii

Avantaje Dezavantaje
In situ Se limiteaza la apele cu adancime mica, stratulile superficiale ale solurilor;
Este un proces pasiv Cantitati mari de substante poluate pot fi toxice plantelor si/sau animalelor si oamenilor care le consuma;
Foloseste energia solara Este limitata de conditiile climarice sezoniere, iar cresterea plantelor este un proces relativ lent;
Costurile se ridica la 10-20% din cele necesare proceselor mecanice de tratare Timpul necesar ffitoremedierii este mult mai indelungat decat cel necesar remedierii prin procese mecanice;
Conserva resursele naturale Presupune gasirea unor solutiieficiente de procesare a materilalului vegetal recoltat;
Este larg acceptat de catre public Toxicitatea si biodisponibilitatea produsilor rezultati in urma biodegradarii nu se cunoaste inca;
Implica un risc foarte mic de poluare a aerului si a apelor Exista riscul contaminarii panzei freatice de adancime;


Posturi similare:

One Response to Ce este fitoremedierea?

  1. […] Ce este fitoremedierea? […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>