Profilul de sol

Sol

Invelisul de sol, sau pedosfera, este un strat subtire, discontinuu care se gaseste la suprafata litosferei. Formarea si evolutia solului sunt procese complexe si de lunga durata. Putem sa spunem ca solul este invelisul natural al Pamantului care reflecta cel mai bine interactiunea si relatiile dintre geosfere.

Solul este un mediu viu, pentru ca evolueaza permanent si pentru ca reprezinta mediu de viata pentru o parte importanta a biosferei. Descrierea invelisului de sol pe toata grosimea lui se face urmarind  profilul de sol definit ca : o succesiune pe verticala de straturi orizontale,numite orizonturi, care prezinta  proprietati specifice si evidente :
– culoare,
– aspect,
– textura,
– compozitie si altele.

Pedologii noteaza aceste orizonturi prin litere-A,B…, si cu indici adaugati literelor daca fiecare orizont poate fi divizat la randul sau in suborizonturi :A1,B1…

Formarea invelisului de sol depinde de urmatorii factori naturali :

  • tipul de roca din scoarta terestra care este supusa procesului de alterare fizico-chimica;
  • conditiile de clima adica regimul temperaturii si al precipitatiilor;
  • vegetatia si fauna specifica zonei;
  • resursele de apa;
  • timpul de evolutie;

Un sol evoluat, adica acel tip care a avut timpul si conditiile necesare pentru elaborarea lui,prezinta urmatoarea succesiune a orizonturilor :A; E; B; C; R.
In cazul solurilor mai putin evoluate unele dintre aceste orizonturi lipsesc si succesiunea ar putea fi :A; B; R; sau A; C; R; si chiar A; R.

In cele ce urmeaza vom prezenta pe scurt principalele caracteristici ale fiecariu orizont :

Orizontul A – se gaseste la suprafata, aici au loc procesele de transformare a resturilor vegetale si animale in substanta organica de baza si anume humusul. Acesta este o substanta de culoare neagra care da gradul de fertilitate a solului.

Orizontul E – un orizont intermediar, unde se produce procesul de eluviere, adica de transport de catre apele de infiltratie a unor substate chimice necesare vietii, catre orizonturile urmatoare, de fapt are loc o saracire a solului  in humus.

Orizontul  B – este orizontul unde are loc acumularea (proces de iluviere), totala sau partiala a substantelor solubile, dizolvate  si transportate de apele de infiltratie.

Orizontul C – este format din particule de roca alterata fizico-chimic, o parte din stratul de alterare rezultat in urma proceselor de dezagregare si alterare chimica sub influenta agentilor externi, in lipsa stratului protector de vegetatie. In acest strat identificam si acumulari de carbonati  de calciu.

Orizontul R – este stratul de roca nealterata,compacta.

Orizonturi de sol

Pentru intelegerea procesului pedologic si identificarea mai usoara a orizonturilor de sol de fiecare dintre noi intr-o activitate practica de teren, trebuie sa ne informam mai mult asupra proprietatilor fiecarui orizont dar si a fiecarei etape a evolutiei solului. Solul este foarte important pentru plante si o parte dintre animale,dar in acelasi timp si pentru noi ,oamenii,pentru ca ne hraneste ,de aceea trebuie sa il protejam impotriva erodarii si a poluarii dar aceasta este alta problema pe care o vom discuta in curand.

Posturi similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>