FABRICAREA PRODUSELOR CERAMICE BRUTE – partea I

Scris de: Popa Vlad Adrian

Ceramica neagra

Istoric
Produsele ceramice brute pentru constructii au aparut din cele mai vechi timpuri, in Egipt si Mesopotamia  cu 3000 de ani in. Hr. Ele se realizau prin modelarea pamantului umezit, apoi prin arderea lor dupa ce omul a cunoscut focul.
Podusele ceramice brute s-au folosit din cele mai vechi timpuri pentru zidarii si invelitori, avand caracteristici care asigura costructiei conditii optime pentru locuit (rezistenta mecanica ridicata, izolare termica si fonica, reglarea umiditatii prin porozitate).
Pe teritoriul tarii noastre se gasesc urme  ale ceramicii inca din epoca preistorica, din acele timpuri pastrandu-se astazi ceramica neagra.

Produsele ceramice sunt produse din materiale anorganice care isi realizeaza proprietatile prin ardere la temperatura ridicata, ca urmare a careia insa mentine o anumita cantitate de componenta cristalina.

Avantajul principal al produselor ceramice este acela ca toate materiile folosite la fabricarea lor sunt naturale.

Clasificare: avem mai multe tipuri de produse ceramice pentru constructii:
– produse ceramice pentru zidarii;
– produse ceramice pentru plansee;
– produse ceramice pentru invelitori;
– produse ceramice pentru placaje;
– tuburi pentru drenare, etc.

Caracteristicile generale ale acestor produse sunt :
– absorbtia apei, varieaza intre 8 – 20 %;
– densitatea aparenta sub 1500 kg/m3;
– rezistenta la compresiune (marca), varieaza intre 50 – 200 daN/cm2;
– gelivitatea – prin gelivitate se intelege fenomenul de degradare mecanica a produselor saturate cu apa ca urmare a inghetului si dezghetului (apa isi mareste volumul sub actiunea inghetului). Blocurile ceramice trebuie sa reziste la cel putin 25 cicluri de inghet – dezghet intre -17°C si +20°C fara semne vizibile de degradare;
– culoarea, variaza in functie de compozitia mineralogica a argilei, de la rosu caramiziu la galben. Produsele bogate in oxid de fier au culoarea rosie, prezenta oxidului de calciu din materia prima deschide culoarea in timpul arderii;
– rezistenta termica.

Materia prima de baza pentru realizarea blocurilor ceramice sau a elementelor de zidarie sunt argilele comune, usor fuzibile. Aceste argile sunt roci sedimentare constituite din minerale argiloase, impurificate cu diferite minerale anorganice sau organice. Amestecate cu apa formeaza o masa plastica care poate fi modelata si prin uscare pastreaza forma initiala, iar dupa ardere dobandeste o anumita duritate. Argilele comune au o structura fina, sunt grase la pipait, se ard la temperaturi scazute  850 – 1050°C.

Argilele comune usor fuzibile sunt formate din:
– loessuri,
– argile aluminoase,
– argile marnoase.

Compozitia mineralogica a acestor argile este deosebit de complexa, cantitatile de substanta argiloasa sunt de regula sub 50% – aceasta fiind constituita mai ales din minerale de tipul illit, caolinit, haloisit, montmorillonit, clorit, minerale interstratificate,  etc. Pe langa mineralele argiloase cele mai frecvente impuritati sunt : nisipul cuartos, carbonatii alcalino- pamantosi, sulfati, mice, oxizi si hidroxizi ai fierului, materiale organice.

Mineralele argiloase sunt cristaline, formula lor generala fiind nAl2O3.mSiO2.xH2O. In functie de tipul structurii care se formeaza mineralele argiloase se pot grupa in :
-minerale cu un singur tip de foaie elementara, care este formata din doua straturi,
exemplu : caolinit  Al2O3.2SiO2.2H2O;  haloisit  Al2O3.2SiO2.4H2O
-minerale cu un singur tip de foaie elementara, care este formata din trei  straturi,
exemplu: montmorillonit  Al2O3.4SiO2.H2O;  mica alba  K2O.3Al2O3.6SiO2.2H2O

Proprietatile fizico-mecanice impuse argilelor sunt :
-o plasticitate suficienta pentru a permite fasonarea;
– o contractie redusa la uscare si ardere;
– o buna capacitate lianta;
– o buna rezistenta la incovoiere in stare uscata si o sensibilitate redusa la uscare.

Mai multe detalii gasiti aici

argile

Posturi similare:

7 Responses to FABRICAREA PRODUSELOR CERAMICE BRUTE – partea I

 1. george says:

  ar fi interesanta o colaborare pe teme de mediu!

 2. Popa Ovidiu says:

  Cu cea mai mare placere. Astept oferta ta.

 3. George says:

  Popa tu esti ok? bah George sunt. ce ai?da-mi un tel sa vb de ce subiecte ai nevoie!

 4. Popa Ovidiu says:

  Salut! It was a joke, man. O sa vorbim la telefon despre asta.

 5. nicoleta says:

  ma intereseaza ce parametri ai apei utilizate in aceasta tehnologie, deranjeaza si in ce fel!? Multumesc,

 6. liviu says:

  Buna ziua.
  Ma intereseaza care sunt consecintele defectului tip “inima neagra” care apare in grosimile de pereti ale caramizilor ceramice si care ar fi cauzele de formare ale acestuia. Mail=lcdragomir@yahoo.com
  Multumesc.

 7. popa vlad adrian says:

  defectul tip “inima neagra” poate avea doua cauze
  1.produsul este insuficient ars. majoritatea producatorilor ceramici considera produsele cu acest defect rebut deoarece nu are caracteristicile produselor ceramice (rezistebta mecanica, absortie la apa, gelivitate etc.). cauza :temperatura de ardere prea mica si/sau timpul necesar arderii nu este asigurat.
  2.produsul este ars in mediu reducator. in acest caz caracteristicile produsului nu se modifica. cauza : nu este suficent oxigen(aer) la ardere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>