Corectitudinea vs. Câștigul

1

Una dintre marile întrebări ale oricărui agent economic și cînd este vorba de probleme de mediu este:  Să aleg corectitudinea sau câștigul imediat?

Agenția de mediu le cere operatorilor prin autorizația de mediu să își monitorizeze emisiile de poluanți și să le raporteze. Evident analizele se efectuează de terță parte (de regulă un laborator privat).

Aici vine posibilitatea de a alege între:
– un laborator care efectuează analizele „pe bune”. Aceasta implică un consum de reactivi, instruirea personalului, întreținerea aparaturii, costurile de acreditare, studii interlaboratoare, cheltuieli de deplasare pentru prelevare ,etc.; toate acestea se reflectă într-un cost mai ridicat al analizelor.
– un laborator care efectuează analizele „din pix”. Aceasta implică … ; toate acestea se reflectă într-un cost mult mai redus al analizelor.

Așadar ca și operator economic poate ați fi tentat să alegeti varianta a doua: rezultate bune, ieftine și rapide. Aici greșiți deoarece la un control mai amanunțit rezultatele din pix nu rezistă și o să ajungeți să plătiți consecintele (orice audit realizat conform regulilor poate depista aceste rezultate false).

Mai jos sunt o serie de astfel de oameni care au fost prinsi de US-EPA (Agentia de mediu a USA) între 1999-2011 cu mâța-n sac:

Anthony Sharpe, Sharpe Environmental (Michigan) și  MoReno Rondell Taylor Sr. (Michigan) – Falsificarea de rapoarte si de rezulatate pentru măsurători de plumb din case și apartamente cu vopsea pe bază de plumb din Detroit și din zona metropolitană Detroit și Ohio.

Dhiren Patel  (California) – Incălcarea legii apei – a diluat probele de apă uzată pentru a se încadra în limitele impuse de lege.

Richard R. (Rick) Sparks  (Missouri) – Fișe de prelevare completate cu locuri de prelevare false (ex: nu locuia nimeni la adresa respectiva).

 Steven R. Augare  (Montana) – Falsificarea rezultatelor de turbiditate si clor rezidual liber din apa potabilă

 John A. Anderson  (Ohio) – Nu a prelevat probe de apa uzata de la ieșirea din stașia de epurare și a raportat rezultate „din pix”.

Boykin & Associates Environmental Services, Inc.  (South Carolina) – Au prezentat rapoarte false din care rezulta ca statia de tratatre ape uzate din regiune nu polua.

 Gulf Chemical and Metallurgical Corporation  (Texas) – Raportau autoritatilor doar datele care indeplineau cerintele din autorizatia d emediu.

 Cleve Bradley Ouellette  (Idaho) – A facut analize de apa potabila cu un GC/MS fara a fi etalonat și verificat metrologic.

Nicholas Miritello (New York) – Trebuia sa testeze turbiditatea din 4 in 4 ore, 6 zile/saptamana. Probele video au demonstrat ca nu a efectuat aceste teste si a raportate rezultate  „din pix”.

Chiran Kantipuly, Frank John Grabowski – Au raportat rezultate false pentru probe de sol, uleiuri și alte probe de mediu.

Ted Matthew Gibbons (Minnesota) – Nu a raportat autoritatilor datele corecte pentru probel analizate. Prelevare incorecta de probe (diluția acestora cu apă de la robinet)

 Kurt Olson  (Colorado) – A raportat rezultate false pentru analiza unor probe de azbest.

Mai multe detalii aici

 

Posturi similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>