Seria dioxine – episodul 2

dioxine

Daca in prima parte am vorbit despre:

  • Ce sunt dioxinele?
  • Cum apar dioxinele?
  • Cum ajung la noi dioxinele?

in partea a doua a miniseriei despre dioxine o sa vorbim despre:

  • Care sunt efectele dioxinelor asupra sanatatii?
  • Ce masuri pot fi luate pentru limitarea expunerii la dioxine?

Care sunt efectele dioxinelor asupra sanatatii?

Dioxinele sunt absorbite usor  din tractul gastro-intestinal in sange si limfa si de aici mare parte sunt depuse in ficat si tesutul adipos. Deasemenea dioxinele traverseaza usor placenta catre fetus, si se regasesc in laptele matern. Dioxinele sunt compusi extrem de toxici deoarece produc efecte adverse la concentratii foarte scazute si se acumuleaza in organism:

  • Expunerea pe termen scurt la niveluri ridicate de dioxine produce leziuni cutanate cunoscute ca si cloracnee, leziuni persistente;
  • Expunerea pe termen lung produce o varietate de efecte toxice, incluzand imunotoxicitate, efecte asupra dezvoltarii si neurodezvoltarii, efecte asupra tiroidei si hormonilor steroizi si afectarea functiei de reproducere. Se considera ca fetusii si nou nascutii sunt foarte sensibili;
  • Agentia Internationala pentru Cercetari in Domeniul Cancerului (IARC) a clasificat compusul TCDD in Grupa 1 (cancerigen pentru oameni) si celelalte dioxine in Grupa 3 (neclasificabile ca si cancerigene pentru oameni). Bifenilii policlorinati PCBs ca si grup sunt clasificati in grupa 2A (probabil cancerigeni pentru oameni). In plus recent IARC a clasificat compusii 2,3,4,7,8-pentaclordibenzofuran si 3,3′,4,4′,5-pentaclorobifenil in Grupa 1. Se considera ca aceste substante sunt cancerigene dar nu genotoxice.

In 2002, Organizatia pentru Hrana si Agricultura (FAO) din cadrul Natiunilor Unite impreuna cu Comitetul de Experti pentru Aditivi Alimentari (JECFA) din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS)  au stabilit un aport lunar tolerabil de 70 pg/kg greutate corporala pentru dioxine, furani si PCB tip dioxine, valoarea este exprimata “lunar”.

Ce masuri pot fi luate pentru limitarea expunerii la dioxine?

In general masurile cu impact semnficativ si general pot fi luate doar de autoritati. Conform strategiilor europene in domeniu masurile propuse sse impart in doua categorii

Limitarea intrarilor si a nivelului dioxinelor in mediu prin:

  • Reducerea emisiilor industriale, prin aplicarea celor mai bune tehnici disponibile pentru reducerea emisiilor in aer, apa, sol;
  • Gestionarea corespunzatoare a deseurilor
  • Identificarea si decontaminarea zonelor contaminate cu acesti produsi
  • Analiza si reducerea emisiilor din surse domestice

Exista legislatie europeana si nationala ce impune limite pentru emisiile in aer pe diferite tipuri de instalatii, limite in sol, limite pentru evacuari in ape si calitatea apei. Deasemenea exista legislatie suficienta privind gestionarea deseurilor si chiar legislatie dedicata gestionarii deseurilor cu continut de PCBs.

Limitarea expunerii populatiei la dioxine prin controlul sursei majore – hrana:

  • Dezvoltarea si aplicarea stricta a legislatiei in domeniul controlului alimentelor;
  • Controlul si gestionarea situatiilor accidentale in care s-au produs contaminari ale alimentelor si nutreturilor cu dioxine.

Norme europene privind dioxinele din alimente

Exista deasemenea legislatie europeana in domeniul controlului alimentelor, cu aplicarea si respectarea acesteia fiind responsabili atat producatorii si comerciantii de alimente cat si autoritatile sanitar-veterinare :

  • Regulamentul Comisiei nr. 1881/2006 ce stabileste nivelurile maxime pentru contaminati in alimente. Regulamentul, pe langa alti contaminanti, stabileste limite pentru dioxine, furani si PCBs tip dioxine in : carne, produse de pescuit, lactate, oua, grasimi vegetale.
  • Regulamentul Comisiei 1883/2006 ce stabileste metode de prelevare si analiza pentru controlul oficial al nivelului dioxinelor si PBC tip dioxine in alimente

Ce poate face fiecare dintre noi ca si individ pentru a reduce efectele expunerii la dioxine?

Multe masuri sunt general valabile si pentru alti produsi periculosi cat si pentru un stil de viata sanatos, respectand mediul inconjurator:

  • Sa se evite eliminarea necorespunzatoare a deseurilor de orice fel, in special de chimicale, uleiuri, echipamente electrice;
  • In cazul celor cu teren si gospodarii agricole sa evite aruncarea de substante chimice si deseuri pe terenuri, arderea diferitelor deseuri;
  • Sa ne procuram alimentele si nutreturile pentru animale din surse sigure, verificabile si controlate de catre autoritatile sanitar-veterinare;
  • Sa evitam excesul in alimentatie de produse de origine animala precum carne grasa, organe interne (ficat), peste gras si rapitor, fructe de mare, lactate grase, alte grasimi si uleiuri inclusiv de origine vegetala si sa crestem aportul de legume si fructe;
  • Sa ne alimentam pe cat posibil cu alimente certificate „BIO”, acestea provenind de pe terenuri curate, fara utilizare de pesticide si alte substante chimice periculoase;
  • Pentru femeile gravide, cele care alapteaza precum pentru copii mici masurile privind alimentatia trebuiesc aplicate cat mai strict.

Serie scrisa pe baza informatiilor furnizate de Iulian RUSU, de la WESSLING România

 

Posturi similare:

One Response to Seria dioxine – episodul 2

  1. […] primele episoade 1(vezi aici) si 2(vezi aici), iata ca am ajuns si la episodul 3. stazi vom vorbi despre: Limitarea si controlul emisiilor in aer […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>