Capsaicina

capsaicina

Capsaicina e substanta ce se gaseste in ardeii iuti si care “arde”.
Capsaicina se gaseste in ardei din genul Capsicum, care au fost adusi in Europa din America Centrala si de Sud de Cristofor Columb. Asadar cam de 500 de ani ne putem delecta cu “ceva iute”.

De ce avem senzatia de iute cand mancam ardei ce contin capsaicina?

In 1997 David Julius de la Universitatea din California demonstreaza ca molecula de capsaicina se leaga de celulele sensibile la durere si caldura, transmitand creierului semnale de durere si de arsura.

De ce produc plantele capsaicina?

Pentru a se apara de unii agenti patogeni (ex. ciuperci) sau de ierbivore. Ati vazut vreo vaca sa manance ardei iute?

Scara Scoville

Ne arata de cate ori trebuie diluata sursa de capsaicina sa nu-i mai simtim iuteala

Capsaicina pura are 16 000 000 – trebuie diluata de 16 milioane de ori pentru a nu-i mai simti iuteala.

Cel mai iute ardei: Carolina Reaper  cu 2 200 000 este descris ca  avand un gust fructat, dulce, cu o usoara aroma de ciocolata si de scortisoara.

Daca un ardei iute obisnuit are undeva intre 500 – 3000 pe scara Scoville, imaginativa cat de iute e Carolina Reaper.

 

Top 10 ardei iuti

Posturi similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>